עו"ד תאונות דרכים | משרד עורכי דין תאונות דרכים - עו''ד יוסף קוסטיקה
דף הבית >> תחומי עיסוק >> תאונות דרכים
 
נפצעת בתאונת דרכים? שני כללי זהב עשויים להזניק הפיצוי פי 2-3: מומלץ להיעזר בעו"ד מנוסה ולגלות אורך רוח, עד להתגבשות מלוא הנזק
 
נפגעת בתאונת דרכים? פעל באורך רוח (אל תמהר לפעול, אל תמהר לתבוע ו/או לסגור הסדר מול חברת הביטוח) - ואל תתנהל בלי ליווי צמוד של עורך דין. אורך רוח וייעוץ משפטי צמוד: אלה שני כללי הזהב - שיבטיחו פיצוי מלא ונרחב ומיצוי מספק של זכויותיך.
 
 
החוק בישראל מקל על מי שנפגע בתאונת דרכים לקבל פיצוי בעזרת הסדרים פרוצדורליים ייחודיים, הקבועים בחוק פיצויים לנפגעי תאונות דרכים (פלת"ד). עם זאת, למרות החוק - רבים מנפגעי תאונות הדרכים אינם מקבלים את מלוא הפיצויים המגיעים להם ואינם ממצים את זכויותיהם עד תום.
 
מהי תאונות דרכים?
*מאורע שבו נגרם לאדם נזקי גוף בעקבות שימוש ברכב מנועי, כגון: רכב פרטי, משאית, אופנוע וכו' למטרות תחבורה, נראה אותו כתאונת דרכים.
*גם כן אירוע של התפוצצות או התלקחות הרכב, שנגרמו מרכיב שקשור לרכב או מחומר אחר שחיוני לכושר נסיעתו, גם אם מדובר על גורם שהיה מחוץ לרכב ייחשב לתאונת דרכים.
*וגם כן אירוע שנגרם עקב פגיעה ברכב שחנה במקום שאסור לחנות בו או אירוע שנגרם בשל ניצול הכוח המכני של הרכב, במיוחד שבעת השימוש לא שינה הרכב את ייעודו המקורי, נראה אותו כתאונת דרכים. 
*חשוב לציין כי מעשה שנעשה במתכוון כדי לגרום נזק לגופו של אותו אדם, והנזק נגרם ע"י המעשה עצמו ללא שימוש ברכב המנועי בעת המעשה לא יחשב כתאונת דרכים.
 
לפי הגדרת חוק לנפגעי תאונות דרכים, התשל"ה 1975 או בשמו המקוצר פלת"ד
נהג, נוסע או הולך רגל שנפגע בתאונת דרכים זכאי לפיצויים בגין נזקי גופו והן נפשו.
 
במה שונה תאונת דרכים מתאונה אחרת?
 
חוק פלת"ד מגדיר תאונת דרכים וקובע כי בהתקיימה יושמו תהליכים מגוונים ושונים לפיצוי מי שנגרמו לו נזקי גוף. ההסדר הייחודי הבולט ביותר, הנוגע לתאונת דרכים, מתמקד בפיצוי של מי שנפגע בתאונה: החוק מחייב את כל הנהגים לבטח את רכבם בביטוח חובה, שיפצה את נפגעי תאונות הדרכים, במקרה שנגרמו להם נזקי גוף.
 
ביטוח החובה נועד לשרת מטרה מרכזית של חוק פלת"ד: להבטיח את שיקומם של נפגעי תאונות הדרכים. בין ההסדרים יוצאי הדופן הרבים שקובע החוק - בולט ההסדר המזכה בפיצוי כל אדם שנפגע בתאונת דרכים, ללא כל קשר למידת אשמתו. כלומר: כל מי שהיה מעורב בתאונת דרכים ונגרמו לו נזקי גוף - זכאי לקבל פיצויים בגין הנזקים שנגרמו לו, גם אם הוא אשם בתאונה.
 
 על מי מוטלת האחריות לפיצוי נפגעי התאונה?
על פי פקודת רכב מנועי [נוסח חדש], תשל"ל-1970, האחריות מוטלת על בעל הרכב או המחזיק ברכב או הנוהג ברכב חובה לרכוש פוליסה המכסה את אחריותם המוחלטת על פי חוק הפיצויים, כדי שלנפגע שניזוק בגופו בעת התאונה יהיה ממי להיפרע בגין נזקיו.
הגורם המפצה, שמשלם פיצויים לנפגעי תאונות דרכים, הוא חברת הביטוח, במקרים בהם יש ביטוח חובה שניתן לממש; או "קרנית" (קרן לפיצוי נפגעי תאונות דרכים; קרנית היא תאגיד ציבורי, שהוקם מכוח חוק פלת"ד) - במקרים בהם מסיבה זו או אחרת אין גורם ביטוחי שניתן לתבוע. מביטוח החובה ניתן להיפרע ולקבל פיצויים רק בגין נזקי גוף.
 
 
כיצד נקבע שיעור הפיצויים שאקבל עקב פציעה בתאונת דרכים?
 
אם היית מעורב בתאונת דרכים ונגרמו לך נזקי גוף - מגיעים לך פיצויים.
 
שיעור הפיצויים שתקבל תלוי במספר נסיבות וגורמים. באופן כללי, הפיצוי אמור לשקף את מהות הנזקים שנגרמו לך - ומהווה נגזרת של "ראשי נזק", כגון: מידת הנכות שנשארה לך, אובדן ההשתכרות, הוצאות כלכליות וכו'.
 
על פני הדברים, נראה כי גובה הפיצוי נגזר ישירות משיעור הנזק.
 
עם זאת, בפועל הדברים מתנהלים אחרת: באופן מעשי - שיעור הפיצויים שתקבל כנפגע תאונת דרכים ייגזר מאופן ההתנהלות שלך. כאשר בוחנים וממפים את שיעורי הפיצויים לנפגעים השונים  ניתן להתרשם כי נזקי גוף יכולים להוביל לסדרי גודל שונים ומגוונים של פיצויים. ההבדל בין שיעור פיצוי אחד לשיעור פיצוי אחר - גם כשמדובר בנסיבות פציעה דומות - עשוי להיות בלתי נתפס.
 
 
תאונת דרכים כתאונת עבודה
תאונת דרכים בדרך לעבודה או בעת העבודה נחשבת גם כן לתאונת עבודה. במצב כזה הנפגע יכול לטעון כי נגרמה לו נכות כתוצאה מהתאונה ולהוכיח זאת ע"י אחת מהדרכים הבאות, להגיש בקשה לביהמ"ש למנות מומחה רפואי שיבדוק אם לנפגע אכן נגרמה נכות כתוצאה מהתאונה או לפנות לוועדה הרפואית של המוסד לביטוח לאומי.
חוק הביטוח הלאומי קובע כי מי שנפגע בתאונה בדרך לעבודה או בעת העבודה, זכאי לתבוע את דמי הפגיעה בגין תקופת אי כושר וגם כן את העלויות של הטיפול הרפואי מהמוסד לביטוח לאומי. בנוסף הנפגע זכאי לגמלה עקב הפגיעה שנגרמה לו בגין התאונה.
חשוב לציין כי כשפונים לביטוח לאומי ישנם שני שלבים שהנפגע צריך לעבור:
  1. תביעה לדמי פגיעה והכרה בתאונה.
  2. התייצבות בפני ועדה רפואית של ביטוח לאומי לקביעת דרגת נכות של אותו נפגע.
קביעת אחוז הנכות של הנפגע בעקבות תאונת הדרכים, נקבעת ע"י מומחה שביהמ"ש מינה או ע"י הוועדות הרפואיות של ביטוח לאומי.
סכומי הפיצוי שמשלמת ביטוח לאומי: 
עד 9% נכות, לא מקבלים מהביטוח הלאומי שום מענק נכות.
בין 10% ל-19% נכות מקבלים פיצוי שנקבע על פי השכר.
מעל 20% נכות, מקבלים מהביטוח הלאומי קצבה חודשית לכל החיים.
 
כיצד ניתן לפעול כדי לנסות לקבל את מלוא הפיצויים, בעקבות נזקי גוף בתאונת דרכים?
 
ניתן לסכם בקצרה התנהלות נכונה ומומלצת לנפגעי תאונות דרכים, שחותרים למצות את מלוא זכויותיהם ולקבל את שיעור הפיצויים הגבוה ביותר שניתן, באמצעות שני כללים מרכזיים: 1. ייעוץ משפטי מתאים ואיכותי; 2. אורך רוח וסבלנות.
 
מדוע כה חשוב לקבל ייעוץ משפטי אחרי תאונת דרכים?
 
נפגע תאונת דרכים יכול לפעול באופן עצמאי: לתבוע את חברת הביטוח, לנהל מולה משא ומתן, לקבל טיפול רפואי מסוים ופיצויים בשיעור מסוים וכו'. במקרה כזה, הנפגע  עלול לוותר על מחצית ולעתים אף על שני שליש מהפיצוי שמגיע לו. יצוג משפטי ע"י עורך דין המתמחה בתחום עשוי להגביר משמעותית את הסיכוי לזכות בפיצוי מלא.
 
ידע משפטי מבוסס ניסיון מהווה כלי רב חשיבות, בדרך למיצוי זכויות של נפגעי תאונות דרכים. עורך דין מתמחה בתאונות דרכים - שילווה אותך כבר מהרגע הראשון; וינחה אותך כיצד להתנהל בכל אחד משלבי ההחלמה, הן מול הגורמים הרפואיים והן מול חברות הביטוח - הוא כלי חיוני לקבלת מלוא הפיצויים.
 
הדרכת עורך הדין חשובה ביותר בכל השלבים: איסוף המסמכים הרלוונטיים, מתן הנחיות לפעולה, המלצה להמתין להתגבשות הנזק הרפואי הסופי, הפנייה למומחים רלוונטיים, ניהול משא ומתן מול חברת הביטוח ו/או הגשת תביעה ראויה וממצה לבית משפט.

לייעוץ ראשוני בנושא תאונות דרכים: