דילוג לתוכן

פיצויים בגין נזקי גוף

נזקי גוף פיצויים - עוד יוסף קוסטיקה
Facebook
Twitter
WhatsApp
תוכן עניינים

פיצויים בגין נזקי גוף – המדריך המלא

פיצויים בגין נזקי גוף אינם ניתנים באופן אוטומטי, ולעיתים כרוכים בתהליך מורכב וממושך מול גופים כמו ביטוח לאומי, משרד הביטחון או חברות ביטוח – דווקא כשמצבו הנפשי והפיזי של הנפגע מורכב ממילא.

פגיעות בגוף, בין אם מדובר בפגיעות כתוצאה מתאונות דרכים, מתאונות עבודה או מכל אירוע אחר, עלולות לשנות את חיינו באופן דרמטי. מעבר לכאב ולסבל הפיזי, מי שנפגע בגופו עשוי להתמודד עם השלכות כלכליות משמעותיות: הוצאות רפואיות גבוהות, אובדן ימי עבודה, ובמקרים חמורים – פגיעה ביכולת ההשתכרות לטווח ארוך.

החוק בישראל מכיר בזכותם של נפגעים לקבל פיצויים בגין נזקי גוף שנגרמו להם, אך התהליך להשגת פיצוי הולם עשוי להיות מורכב ומאתגר. רבים מהנפגעים אינם מודעים למלוא זכויותיהם, לאפשרויות העומדות בפניהם או לצעדים הנכונים שעליהם לנקוט כדי למקסם את סיכוייהם לקבל פיצוי ראוי.

מהי תביעת נזקי גוף?

תביעת נזקי גוף היא הליך משפטי שבאמצעותו אדם שנפגע גופנית, נפשית או שכלית כתוצאה מאירוע מסוים, דורש פיצוי כספי מהגורם האחראי לפגיעה. מטרת הפיצויים בגין נזקי גוף היא להחזיר את הנפגע, ככל האפשר, למצב שבו היה אלמלא הפגיעה, או לפחות לפצותו על הנזקים שנגרמו לו.

נזקי גוף יכולים להיות מגוונים וכוללים פגיעות פיזיות כמו שברים, חבלות, כוויות, פציעות פנימיות ואפילו מוות. אולם, הגדרת נזקי גוף אינה מוגבלת רק לפגיעות הפיזיות הנראות לעין. החוק מכיר גם בנזקים נפשיים כגון חרדה, דיכאון, הפרעת דחק פוסט-טראומטית (PTSD), וכן בנזקים שכליים או קוגניטיביים כמו פגיעות מוחיות שמשפיעות על היכולת החשיבתית והתפקודית.

ניתן להגיש תביעת פיצויים בגין נזקי גוף במגוון רחב של מקרים, כולל תאונות דרכים, תאונות עבודה, נפילות ופגיעות בשטחים ציבוריים או פרטיים, פגיעות כתוצאה ממוצרים פגומים, רשלנות רפואית, תקיפות פיזיות ועוד. העיקרון המרכזי הוא שכאשר הנזק נגרם עקב רשלנות או הפרת חובה חוקית של אדם או גוף אחר, הנפגע זכאי לתבוע פיצויים.

מה נחשב נזק גוף לפי החוק?

לפי החוק הישראלי, נזק גוף מוגדר באופן רחב ומקיף. ישנם שני מקורות משפטיים עיקריים המגדירים נזקי גוף: פקודת הנזיקין וחוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים (הפלת"ד).

פקודת הנזיקין לעומת חוק הפלת"ד

פקודת הנזיקין היא החוק הכללי המסדיר את דיני הנזיקין בישראל ומתייחסת למגוון רחב של מקרים. לפי פקודה זו, נזק גוף כולל "אובדן חיים, אובדן נכס, נוחות, רווחה גופנית או שם טוב, או חיסור מהם, וכל אובדן או חיסור כיוצא באלה". הגדרה רחבה זו מאפשרת הכרה בסוגים שונים של נזק, לרבות כאב וסבל, אובדן הנאות החיים ופגיעה באוטונומיה.

לעומת זאת, חוק הפלת"ד מתמקד ספציפית בנפגעי תאונות דרכים. חוק זה מבוסס על עקרון האחריות המוחלטת, כלומר, אין צורך להוכיח רשלנות כדי לקבל פיצוי. על פי חוק זה, נזק גוף מוגדר כ"מוות, מחלה, פגיעה או ליקוי גופני, נפשי או שכלי, לרבות פגיעה בהתקן הדרוש לתפקוד אחד מאברי הגוף שהיה מחובר לגוף הנפגע בעת אירוע התאונה".

האם עוגמת נפש או נזק נפשי מזכים בפיצויים?

התשובה היא חיובית, אך עם הסתייגויות מסוימות. בתי המשפט בישראל מכירים בנזק נפשי כבסיס לפיצוי, אולם לרוב נדרשת הוכחה של פגיעה נפשית משמעותית המתבטאת בדיאגנוזה רפואית מוכרת כמו הפרעת חרדה, דיכאון או PTSD. בנוסף, במקרים של תביעות בגין עוגמת נפש בלבד (ללא פגיעה פיזית), בתי המשפט עשויים לדרוש הוכחה כי עוגמת הנפש חורגת מה"סבל הסביר" שאדם עשוי לחוות במצבים דומים.

תנאים לקבלת פיצויים בגין נזקי גוף

כדי לזכות בפיצויים בגין נזקי גוף, צריך בדרך כלל לעמוד בשלושה תנאים מרכזיים: הוכחת הנזק, הוכחת רשלנות או אחריות מצד הגורם הנתבע, והוכחת קשר סיבתי בין מעשה או מחדל של הנתבע לבין הנזק שנגרם.

הוכחת הנזק שנגרם בפועל היא השלב הראשון והבסיסי ביותר. יש להוכיח כי אכן נגרם נזק גופני, נפשי או שכלי לתובע. ההוכחה נסמכת בעיקר על תיעוד רפואי, כולל תיעוד מחדר מיון, אבחנות רפואיות, תוצאות בדיקות הדמיה, סיכומי מחלה, חוות דעת של מומחים רפואיים ועוד. במקרה של נזק נפשי, יידרשו חוות דעת פסיכיאטריות או פסיכולוגיות מתאימות.

התנאי השני, הוכחת רשלנות או אחריות, אינו נדרש בכל סוגי התביעות. בתביעות לפי פקודת הנזיקין, יש להוכיח כי הנתבע התרשל או הפר חובה חוקית אחרת. רשלנות מוגדרת כאי-נקיטת אמצעי זהירות סבירים שאדם סביר היה נוקט באותן נסיבות. לעומת זאת, בתביעות לפי חוק הפלת"ד (תאונות דרכים) או בתביעות לפי חוק האחריות למוצרים פגומים, אין צורך להוכיח רשלנות, שכן חוקים אלו מטילים אחריות מוחלטת על הנתבע.

התנאי השלישי הוא הוכחת קשר סיבתי בין האירוע הנטען (כמו תאונה או מעשה רשלני) לבין הנזק שנגרם. יש להוכיח כי הנזק נובע ישירות מהאירוע ולא מסיבות אחרות. למשל, אם לתובע היו בעיות רפואיות קודמות דומות, יש להוכיח כי האירוע החמיר אותן או יצר בעיות חדשות. קשר סיבתי זה מוכח לרוב באמצעות חוות דעת רפואיות ומומחים בתחום הרלוונטי.

סוגי תביעות נזקי גוף

ישנם מספר סוגים מרכזיים של תביעות לפיצויים בגין נזקי גוף, המובחנים זה מזה בהתאם לנסיבות האירוע ולחוקים החלים עליהם.

תאונות דרכים – חוק הפלת"ד חל על תאונות שבהן מעורב רכב מנועי והנוסעים בו, והוא מקנה לנפגעים זכות לפיצוי על בסיס אחריות מוחלטת. זכאים לפיצוי גם נפגעים שאינם ברכב, כמו הולכי רגל או רוכבי אופניים שנפגעו מרכב מנועי. לעומת זאת, תאונות שבהן לא מעורב רכב מנועי, כמו התנגשות בין שני רוכבי אופניים, נדונות לפי פקודת הנזיקין ודורשות הוכחת רשלנות. על מנת לקבל את מירב הפיצויים מומלץ לפנות לעורך דין תאונות דרכים המתמחה בדיני נזיקין.

תאונות עבודה – עובד שנפגע במהלך עבודתו או עקב עבודתו זכאי לפיצוי מהמוסד לביטוח לאומי, ללא צורך בהוכחת רשלנות. במקרים מסוימים, מעבר לזכאות מהביטוח הלאומי, העובד יכול גם להגיש תביעת פיצויים בגין נזקי גוף נגד צד שלישי, כמו קבלן או יצרן ציוד שהתרשל, או אפילו נגד המעסיק עצמו אם פעל ברשלנות חמורה או במזיד.

תאונות בבית או בשטח פרטי – כמו נפילה בדירה שכורה או פגיעה בגינה פרטית, עשויות להוביל לתביעה כנגד בעל הנכס או המחזיק בו, אם ניתן להוכיח כי הפגיעה נגרמה עקב רשלנותו (למשל, אי-תיקון מפגע ידוע).

תאונות בשטח ציבורי או עסקי – כמו נפילה במדרכה, בקניון או בחנות, ניתן לתבוע את הרשות המקומית, בעל העסק או מחזיק המקום, בהתאם לנסיבות ולאחריות לתחזוקת המקום. יש להוכיח כי הייתה התרשלות בשמירה על בטיחות המקום.

רשלנות רפואית – מקרים שבהם רופא, אחות או מוסד רפואי פעלו שלא על פי סטנדרטים רפואיים מקובלים, וכתוצאה מכך נגרם נזק למטופל. תביעות אלו מורכבות במיוחד ודורשות חוות דעת מומחים רפואיים.

פגיעות נפשיות ופוסט טראומה – פגיעות אלל מוכרות כיום כבסיס לתביעת פיצויים, גם כאשר אין פגיעה פיזית נלווית. למשל, עד לאירוע טראומטי או קורבן להטרדה מתמשכת עשויים לסבול מנזק נפשי המזכה בפיצוי.

תאונות תלמידים וספורטאים – זו קטגוריה ייחודית, עם התייחסות לאחריות מוסדות חינוך, מאמנים ומפעילי מתקני ספורט. כאן, יש לבחון את סבירות הסיכון שנלקח ואת האמצעים שננקטו (או לא ננקטו) למניעת הפגיעה.

הגורמים הנתבעים האפשריים

כאשר אדם נפגע בנזק גוף, ישנם מספר גורמים פוטנציאליים שניתן לתבוע, בהתאם לנסיבות המקרה.

תאונת דרכים

הגורם הנתבע העיקרי הוא חברת הביטוח של הרכב המעורב. חברת הביטוח אחראית לפצות את הנפגע בהתאם לפוליסת ביטוח החובה, המכסה נזקי גוף שנגרמו בתאונות דרכים. במקרים מסוימים, כאשר הפוגע אינו מבוטח, נמלט מהמקום או שלא ניתן לזהותו, ניתן לתבוע את קרנית – הקרן לפיצוי נפגעי תאונות דרכים, שהוקמה על ידי המדינה בדיוק למטרה זו.

תאונות עבודה

המוסד לביטוח לאומי הוא הגורם הראשון שמפצה את העובד הנפגע. אולם, כפי שצוין קודם, במקרים של רשלנות מצד גורם שלישי (כמו קבלן או ספק ציוד) או רשלנות חמורה מצד המעסיק, ניתן לתבוע גם אותם, בנוסף לזכאות מהביטוח הלאומי. עורך דין תאונות עבודה המתמחה בתחום יידע להנחות אתכם כיצד להתנהל בצורה נכונה מול הביטוח הלאומי בפרט והכל התהליך בכלל.

פגיעות בשטחים פרטיים או ציבוריים

הנתבעים הפוטנציאליים כוללים בעלי עסקים, רשויות מקומיות או בעלי נכסים פרטיים. למשל, אם אדם נפגע עקב מדרכה פגומה, הרשות המקומית עשויה להיות הנתבעת. אם הפגיעה אירעה בקניון, בעל הקניון או חברת הניהול עשויים להיות אחראים.

תביעות רשלנות רפואית

הנתבעים יכולים לכלול מוסדות רפואיים (כמו בתי חולים או מרפאות) וצוותים רפואיים (רופאים, אחיות או מטפלים אחרים). במקרים אלו, בתי החולים והמוסדות הרפואיים בישראל מבוטחים בדרך כלל באמצעות "ענבל" – חברה ממשלתית לביטוח.

ביטוח תאונות אישיות, ביטוח נסיעות לחו"ל וביטוח בריאות פרטי

בנוסף, במקרים מסוימים, ניתן לתבוע מחברות ביטוח פרטיות שעימן התקשר הנפגע. למשל, פוליסות לביטוח תאונות אישיות, ביטוח נסיעות לחו"ל או ביטוחי בריאות פרטיים, עשויות לכסות נזקי גוף בנסיבות מסוימות. זכאות זו היא בדרך כלל בנוסף לזכאויות האחרות, ותלויה בתנאי הפוליסה הספציפיים.

המסמכים והשלבים הנדרשים לצורך התביעה

הגשת תביעה לפיצויים בגין נזקי גוף מחייבת איסוף מסמכים ומידע מקיף, וכן עמידה בשלבים פרוצדורליים מסוימים. יש לציין כי התהליך עשוי להיות ארוך ומורכב, וכי ליווי של עורך דין נזיקין מנוסה יכול להקל משמעותית על הנפגע ולהגדיל את סיכוייו לקבל פיצוי הולם.

  • תיעוד רפואי – יש לאסוף את כל המסמכים הרפואיים הקשורים לפגיעה, החל מהטיפול הראשוני ועד לשיקום והמעקב. מסמכים אלו כוללים דוחות מחדר מיון, סיכומי אשפוז, דוחות ניתוח, תוצאות בדיקות הדמיה (רנטגן, CT, MRI), סיכומי ביקור אצל רופאים מומחים, מרשמים רפואיים וקבלות על טיפולים ותרופות. מומלץ מאוד לשמור על כל התיעוד הרפואי בסדר כרונולוגי ולוודא שהוא מלא ומפורט ככל האפשר.
  • חוות דעת מומחה רפואי – חוות דעת זו צריכה להיכתב על ידי רופא מומחה בתחום הרלוונטי לפגיעה (למשל, אורתופד במקרה של שבר, נוירולוג במקרה של פגיעת ראש, או פסיכיאטר במקרה של נזק נפשי). חוות הדעת צריכה לכלול תיאור מפורט של הפגיעה, של הטיפולים שניתנו, של ההשלכות לטווח ארוך ושל אחוזי הנכות הרפואית שנקבעו. חשוב לציין כי בתביעות נזיקין, בית המשפט יכול למנות מומחה מטעמו, וחוות דעתו בדרך כלל תקבל משקל רב.
  • מסמכים המתעדים הוצאות, אובדן ימי עבודה ונזק כלכלי – אלו כוללים קבלות על הוצאות רפואיות (כמו תרופות, טיפולים פרטיים, אביזרים רפואיים), תלושי שכר לפני ואחרי הפגיעה להוכחת אובדן הכנסה, אישורי מחלה מהרופא המטפל ומהמעסיק, וכל תיעוד אחר של הוצאות שנגרמו כתוצאה מהפגיעה (כמו הוצאות נסיעה לטיפולים או עזרה בבית).
  • לאחר איסוף המסמכים הנדרשים, מתחיל תהליך התביעה. בתביעות לפי חוק הפלת"ד (תאונות דרכים), יש להגיש תחילה תביעה לחברת הביטוח של הרכב המעורב. אם התביעה נדחית או אם הפיצוי המוצע אינו מספק, ניתן להגיש תביעה לבית המשפט. בתביעות נזיקין אחרות, לעתים יש לשלוח מכתב התראה לנתבע לפני הגשת התביעה, אך אין זו חובה משפטית.

מהו תשלום תכוף ומתי ניתן לבקשו?

תשלום תכוף הוא מנגנון ייחודי המעוגן בחוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים (הפלת"ד), ונועד לסייע לנפגעים בתקופת הביניים שבין הפגיעה לבין ההכרעה הסופית בתביעת הפיצויים בגין נזקי גוף.
 
תשלום תכוף מוגדר כתשלום שחברת הביטוח משלמת לנפגע עוד לפני שהסתיים הבירור המלא של התביעה. מטרתו העיקרית היא לאפשר לנפגע לממן הוצאות חיוניות כמו טיפולים רפואיים, אובדן השתכרות ועזרה סיעודית בתקופה שבה הוא זקוק להם ביותר – מיד לאחר הפגיעה. למעשה, זהו אינו תחליף לפיצוי הסופי, אלא מקדמה על חשבונו. הסכום ששולם כתשלום תכוף ינוכה מהפיצוי הסופי שייקבע.
 

מתי ניתן לבקש תשלום תכוף? 

חוק הפלת"ד קובע כי נפגע בתאונת דרכים רשאי לדרוש תשלום תכוף מחברת הביטוח כאשר יש צורך במימון הוצאות מחיה, הוצאות רפואיות, שיקום, סיעוד או כיסוי אובדן השתכרות. זכות זו קיימת כבר מרגע הפגיעה, ואין צורך להמתין לקביעת נכות או לסיום הטיפול הרפואי.
 
כדי לקבל תשלום תכוף, יש לפנות לחברת הביטוח של הרכב המעורב בתאונה ולהגיש בקשה מסודרת, בצירוף מסמכים התומכים בבקשה. מסמכים אלה עשויים לכלול תיעוד רפואי המאשר את הפגיעה, אישורי מחלה, תלושי שכר המוכיחים אובדן הכנסה, וקבלות על הוצאות רפואיות.
 
אם חברת הביטוח מסרבת לשלם תשלום תכוף או מציעה סכום בלתי מספק, ניתן לפנות לבית המשפט בבקשה למתן צו לתשלום תכוף. בקשה זו מתבררת בהליך מהיר יחסית, ובית המשפט מוסמך להורות לחברת הביטוח לשלם סכום שיקבע, בהתאם לנסיבות המקרה.
 

כיצד נקבע גובה הפיצויים?

קביעת גובה הפיצויים בתביעות נזקי גוף מבוססת על מספר מרכיבים, כאשר המטרה היא להחזיר את הנפגע, ככל האפשר, למצב שבו היה אלמלא הפגיעה.

פיצוי על כאב וסבל (הנזק הלא ממוני)

נועד לפצות את הנפגע על הסבל הפיזי והנפשי שחווה כתוצאה מהפגיעה, ועל פגיעה באיכות החיים ובהנאות החיים. גובה הפיצוי תלוי בחומרת הפגיעה, במשך הסבל, בגיל הנפגע ובגורמים נוספים. בתביעות לפי חוק הפלת"ד, הפיצוי על כאב וסבל מוגבל לסכום מרבי הקבוע בחוק ומתעדכן מעת לעת.

אובדן השתכרות

פיצוי זה מתחלק לשניים: אובדן השתכרות לעבר (מיום הפגיעה ועד למועד הפסיקה) ואובדן השתכרות לעתיד (מיום הפסיקה ואילך). החישוב מתבסס על ההכנסה של הנפגע לפני הפגיעה, על אחוזי הנכות התפקודית שנקבעו, על גילו, על יכולתו להשתלב מחדש בשוק העבודה ועל משך תקופת ההשתכרות הצפויה.

הוצאות רפואיות ושיקום

כל ההוצאות הרפואיות שהנפגע נשא בהן ועתיד לשאת בהן כתוצאה מהפגיעה. אלו כוללות טיפולים רפואיים, תרופות, אביזרים רפואיים, טיפולי פיזיותרפיה, טיפולים פסיכולוגיים, התאמות בבית ובכלי רכב, ועוד. הפיצוי ניתן הן עבור הוצאות שכבר הוצאו והן עבור הוצאות עתידיות צפויות.

פיצויים בגין נכות זמנית או קבועה

נכות זמנית מתייחסת למצב שבו הנפגע צפוי להחלים באופן מלא או חלקי לאחר תקופת התאוששות. נכות קבועה, לעומת זאת, היא נכות שתלווה את הנפגע לאורך שארית חייו. הפיצוי משתנה בהתאם לסוג הנכות ולמשכה. השפעת אחוזי נכות על גובה הפיצוי היא משמעותית. בישראל, אחוזי הנכות נקבעים על פי תקנות המוסד לביטוח לאומי (קביעת דרגת נכות לנפגעי עבודה) או על ידי מומחה רפואי מטעם בית המשפט. ככל שאחוזי הנכות גבוהים יותר, כך הפיצוי גבוה יותר. עם זאת, חשוב לציין שישנה הבחנה בין נכות רפואית (המתייחסת למצבו הרפואי של הנפגע) לבין נכות תפקודית (המתייחסת להשפעת הנכות על יכולתו לתפקד ולהשתכר). לצורך קביעת הפיצוי, הנכות התפקודית היא בעלת משקל רב יותר.

גורמים נוספים שמשפיעים על גובה הפיצויים כוללים את גיל הנפגע (ככל שהנפגע צעיר יותר, כך תקופת הפיצוי ארוכה יותר), את מצבו הבריאותי הקודם, את מידת האשם התורם (אם קיים) ואת סוג התביעה (למשל, בתביעות לפי חוק הפלת"ד יש תקרת פיצוי לנזק לא ממוני).

מה חשוב לדעת על התיישנות תביעות נזקי גוף?

התיישנות היא מושג משפטי המתייחס לתקופת הזמן שבה ניתן להגיש תביעה משפטית. לאחר חלוף תקופה זו, הזכות לתבוע פוקעת, גם אם התביעה מוצדקת מבחינה מהותית. הבנת כללי ההתיישנות היא קריטית בתביעות לפיצויים בגין נזקי גוף.

מהי תקופת ההתיישנות

תקופת ההתיישנות הרגילה בתביעות נזיקין, כולל תביעות לפיצויים בגין נזקי גוף, היא שבע שנים מיום האירוע שגרם לנזק. זאת, בהתאם לחוק ההתיישנות. בתביעות לפי חוק הפלת"ד (תאונות דרכים), תקופת ההתיישנות היא קצרה יותר – שלוש שנים מיום התאונה.

החרגות לתקופת ההתישנות

עם זאת, החוק מכיר במצבים שבהם לא סביר לצפות מהנפגע להגיש את התביעה בתוך תקופת ההתיישנות הרגילה, ולכן קיימות החרגות. אחת ההחרגות המרכזיות היא "כלל הגילוי המאוחר". לפי כלל זה, כאשר העובדות המהוות את עילת התביעה לא היו ידועות לנפגע ולא יכלו להיות ידועות לו בשקידה סבירה, תקופת ההתיישנות תתחיל רק מהמועד שבו נתגלו עובדות אלו.

למשל, אם אדם נחשף לחומר מסוכן ופיתח מחלה רק שנים לאחר מכן, תקופת ההתיישנות תתחיל ביום גילוי המחלה ולא ביום החשיפה. באופן דומה, בתביעות רשלנות רפואית, תקופת ההתיישנות עשויה להתחיל מהמועד שבו הנפגע גילה או יכול היה לגלות בשקידה סבירה את הרשלנות הרפואית.

החרגה נוספת נוגעת לקטינים ולאנשים עם מוגבלות שכלית. עבור קטינים, תקופת ההתיישנות אינה מתחילה עד שהם מגיעים לגיל 18. כלומר, קטין שנפגע יכול להגיש תביעה עד שימלאו לו 25 שנים (או 21 שנים בתביעות פלת"ד). עבור אנשים עם מוגבלות שכלית שאינם מסוגלים לדאוג לענייניהם, תקופת ההתיישנות עשויה שלא להתחיל כלל כל עוד הם נמצאים במצב זה.

גם הגשת תביעה לביטוח לאומי עשויה להשפיע על ההתיישנות. בתביעות נגד צד שלישי שקשורות לתאונת עבודה, הגשת תביעה למוסד לביטוח לאומי עוצרת את מרוץ ההתיישנות למשך שנה מיום החלטת המוסד לביטוח לאומי בתביעה.

חשוב לזכור כי פתיחת משא ומתן עם חברת ביטוח או שליחת מכתב התראה אינן עוצרות את מרוץ ההתיישנות. רק הגשת תביעה לבית המשפט עוצרת את ההתיישנות באופן מוחלט.

ייצוג משפטי – מתי כדאי לפנות לעורך דין?

החשיבות בפנייה מוקדמת לעורך דין נזיקין לא יכולה להיות מודגשת מספיק. ככל שהפנייה מוקדמת יותר, כך יש לעורך הדין יותר זמן ויכולת לאסוף ראיות, לתעד את הנזקים, ולבנות את התיק בצורה מיטבית. בנוסף, עורך דין מנוסה יכול להנחות את הנפגע כיצד לנהוג מההתחלה – אילו בדיקות רפואיות לעבור, איזה תיעוד לשמור, ואילו טעויות להימנע מהן. פנייה מוקדמת מאפשרת גם למצות את האפשרות לקבל תשלומים תכופים ולהבטיח שהנפגע יקבל את הטיפול הרפואי הנחוץ ללא דיחוי.

כיצד בוחרים עורך דין מתאים לתביעת נזקי גוף?

ראשית, יש לחפש עורך דין המתמחה ספציפית בתחום הנזיקין, ובמיוחד בסוג התביעה הרלוונטי (תאונות דרכים, תאונות עבודה, רשלנות רפואית וכדומה). ניסיון מוכח בתיקים דומים הוא קריטריון חשוב. מומלץ לבדוק את שיעור ההצלחה של עורך הדין בתיקים דומים, לבקש המלצות מלקוחות קודמים, ולקיים פגישת התרשמות ראשונית.

יש לוודא שעורך הדין קשוב, מבין את צרכי הנפגע, ומנגיש את המידע המשפטי המורכב בצורה ברורה. עורך דין נזיקין מקצועי יהיה בעל נגישות למומחים רפואיים איכותיים שחוות דעתם עשויה להיות קריטית לתביעה. בנוסף, חשוב לבחור עורך דין שיש לו את המשאבים והזמן להקדיש לתיק ושמתקשר באופן ברור ותכוף עם לקוחותיו.

שכר טרחה – כמה משלמים ומתי?

ברוב תביעות הנזיקין, עורכי דין גובים "שכר טרחה מותנה" – כלומר, אחוז מסוים מהפיצוי שיתקבל בסוף ההליך. האחוז המקובל נע בין 15% ל-25%, בהתאם למורכבות התיק, לסיכוייו, ולשלב שבו הסתיים (פשרה מוקדמת או פסק דין לאחר הליך משפטי מלא). יתרונו של הסדר זה הוא שהנפגע אינו נדרש לשלם מראש ושהאינטרסים של עורך הדין והנפגע מתואמים – ככל שהפיצוי גבוה יותר, כך גם שכר הטרחה.

לעתים, בנוסף לשכר הטרחה, עורך הדין יבקש מהנפגע לממן הוצאות הקשורות לניהול התיק, כמו אגרות בית משפט, חוות דעת מומחים ובדיקות רפואיות. חשוב לבדוק מראש מה כלול בהסכם שכר הטרחה ומה לא.

טעויות נפוצות שעלולות לפגוע בזכאות לפיצוי

אף שזכאותם של נפגעי גוף לפיצויים מעוגנת בחוק, ישנן טעויות נפוצות שעלולות לפגוע משמעותית בסיכוי לקבל פיצוי הולם או אף לשלול את הזכאות כליל.

איחור בפנייה לקבלת טיפול רפואי

זוהי אחת הטעויות המשמעותיות ביותר. כאשר נפגע מתעכב בפנייה לקבלת טיפול, הדבר עלול להתפרש כאילו הפגיעה אינה חמורה או אף להעלות ספק האם הפגיעה אכן נגרמה באירוע הנטען. למשל, אם אדם נפגע בתאונת דרכים אך פונה לבית החולים רק כעבור מספר ימים, חברת הביטוח עלולה לטעון שהפגיעה נגרמה באירוע אחר. יתרה מכך, תיעוד רפואי מיידי מהווה ראיה חשובה לקיומה של הפגיעה ולחומרתה.

מסירת מידע לא מדויק לחברות הביטוח או לגורמים אחרים

נפגעים רבים משוחחים עם נציגי חברות ביטוח מיד לאחר האירוע, כשהם עדיין בהלם או תחת השפעת תרופות, ועלולים למסור מידע שגוי או חלקי. תיאורים שונים של האירוע או של הפגיעות בשיחות שונות עלולים להתפרש כחוסר אמינות. מומלץ להימנע משיחות עם נציגי ביטוח ללא נוכחות עורך דין, ובכל מקרה להיצמד לעובדות הידועות בוודאות.

תיעוד רפואי חסר או לא עדכני

מעקב רפואי רציף ותיעוד מפורט של כל הבדיקות והטיפולים הם חיוניים להוכחת הנזק ולהקשר שלו לאירוע. אם נפגע מפסיק טיפול רפואי לפני ההחלמה המלאה, או אם אינו מעדכן את הרופא המטפל על כל התסמינים והקשיים, יהיה קשה יותר להוכיח את מלוא היקף הנזק בשלב מאוחר יותר.

מיצוי זכויות חלקי

נפגעי גוף זכאים לעתים לפיצויים ממספר מקורות (ביטוח לאומי, ביטוח רכב, ביטוח פרטי, צד שלישי אחראי), ואי-מיצוי של כל ערוצי הפיצוי האפשריים עלול להוביל לאובדן כספי ניכר.

התיישנות

איחור בהגשת התביעה מעבר לתקופת ההתיישנות (שלוש שנים בתאונות דרכים ושבע שנים ברוב תביעות הנזיקין האחרות) יוביל לדחייה על הסף של התביעה, ללא קשר לחומרת הפגיעה או לצדקת הטענות.

אין צורך ללכת לאיבוד – עו"ד יוסף (ספי) קוסטיקה – עורך דין נזיקין כאן עבורכם

פיצויים בגין נזקי גוף הם חלק מהותי ממערכת המשפט בישראל, המבטיחים שנפגעים יקבלו פיצוי הולם על סבלם ועל ההוצאות שנגרמו להם. תביעות לפיצויים בגין נזקי גוף יכולות לנבוע ממגוון רחב של נסיבות, מתאונות דרכים ועבודה ועד לרשלנות רפואית ופגיעות בשטחים ציבוריים.

התהליך של תביעת פיצויים בגין נזקי גוף הוא מורכב ומחייב הבנה של החוקים הרלוונטיים, של כללי ההתיישנות, של הדרישות הראייתיות, ושל הגורמים השונים שאפשר לתבוע. ייצוג משפטי מקצועי מספק לנפגע ליווי וייעוץ לאורך כל התהליך, מאיסוף הראיות הראשונית ועד לניהול המשא ומתן או ההליך המשפטי, ומגדיל משמעותית את הסיכוי לקבל פיצוי הולם.

משרד עורכי הדין יוסף (ספי) קוסטיקה נוסד על מנת לספק לאזרחים נפגעים כתובת מקצועית, אנושית ונחושה שלא חוששת להילחם עבורכם. המשרד הינו אחד המצליחים בישראל ומדורג כאחד המוילים בתחום הנזיקים בדירוג Duns 100, ומתמחה בתביעות נזקי גוף מורכבות: מתאונות דרכים ותאונות עבודה ועד תביעות מול ביטוח לאומי ומשרד הביטחון – ומספק ללקוחות ליווי אישי, ייעוץ מדויק וייצוג בלתי מתפשר, עד להשגת הפיצוי המרבי.

עו"ד קוסטיקה וצוותו מביאים לתוך כל תיק ניסיון עשיר, חשיבה משפטית מעמיקה ושירות חם שמחזיר ללקוחות את התחושה שמישהו באמת נלחם בשבילם. למשרד הצלחות רבות בבתי המשפט, קביעות תקדימיות ושיקום חייהם של רבים.

לאור מורכבות התחום, זכרו תמיד – אם נפגעתם, קבלו בהקדם ייעוץ משפטי עם לשם מיצוי זכויותיכם לפיצויים בגין נזקי גוף. מוזמנים לפנות למשרדנו וליצור קשר בכל עת.

מספר זה הינו מספר וירטואלי, שהוא חלק משירות תוכן המופעל על ידי זאפ גרופ בע”מ ומפנה את המתקשר לבית העסק.
משתמש העושה שימוש במספר הווירטואלי, מסכים כי החברה תהא רשאית לשמור את מספר הטלפון ממנו התקשר, לכלול אותו במאגר מידע או ליצור באמצעותו קשר עם המשתמש, וכן כי המספר עשוי להשתנות מעת לעת.

מספר הטלפון הרגיל של בית העסק הוא 077-5578665